Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Cum obținem lumină naturală în camerele de la subsol?

Ultimele tehnologii în materie de materiale de construcții ne arată că a devenit ușor să avem lumină naturală în încăperile construite sub nivelul solului. Curțile de lumină ACO Therm® au această sarcină pe care o îndeplinesc cu succes.

În zilele noastre a devenit aproape de neconceput ca subsolul casei să nu fie folosit. Desigur, poate fi un loc de depozitare temporar pentru lucrurile de care te plictisești și pe care le arunci mai apoi. În același timp, există o tendință tot mai mare de a folosi încăperile de la subsol cu un alt scop. Această zonă a casei poate funcționa ca un spațiu comun, living, birou, spălătorie sau chiar o sală de jocuri. În aceste cazuri, unul dintre cele mai importante lucruri care poate contribui cel mai mult la confortul nostru este lumina. Ideal ar fi să putem ilumina această încăpere cu lumină naturală, deoarece are numai efecte benefice. Suntem siguri că toată lumea este familiarizată cu ferestrele mici utilizate în construcțiile mai vechi, care erau amplasate la soclu. Acest tip de ferestre nu permiteau luminii să pătrundă în cameră și puteau fi instalate numai dacă întreaga construcție era parțial situată sub nivelul solului. O altă problemă importantă este ventilația, care nu este o sarcină ușoară în acest caz, unde fereastra era montată imediat sub tavan.

Din fericire, acum există soluții mult mai eficiente decât aceasta. Curțile de lumină ACO Therm® oferă lumină naturală în camerele de la subsol.

Cum funcționează o curte de lumină?

Ne vom imagina principiul de funcționare al unei curți de lumină în cel mai simplu mod. Să spunem că montăm un jgheab cu adâncitura spre perete prin care va reflecta lumina zilei, iar în perete există o fereastră prin care încăperea poate fi luminată natural. În realitate, funcționalitatea instalării unui astfel de sistem este ceva mai amplă, dar să nu uităm că vorbim despre o încăpere construită sub pământ. Așadar, atât fereastra, cât și curtea de lumină trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Două elemente importante: rezistența la apa din pânza freatică și instalarea fără punți termice. Să vedem cum arată!



Cele mai importante caracteristici ale unei curți de lumină

  • Suprafață cu grad ridicat de alb. Culoarea albă a curții de lumină nu este aleasă la întâmplare, ci pentru că albul reflectă cea mai mare parte a luminii. Altfel spus, în acest caz este o modalitate prin care intră cea mai mare parte a luminii în camera subterană.
  • Curțile de lumină sunt realizate din polipropilenă armată cu fibră de sticlă și cu o suprafață complet netedă. Greutatea sistemului este una scăzută, iar acest lucru devine un avantaj atât la transport, cât și la instalarea efectivă. De asemenea, procesul de curățare a curții de lumină este unul simplu.
  • Datorită materialului și procesului de fabricare, curtea de lumină este rezistentă la infiltrațiile de apă din pânza freatică atunci când este instalată corespunzător.
  • Elementul de scurgere standard trebuie montat pe curtile de lumină care sunt instalate în zone fără
  • Pentru curțile de lumină instalate în zone în care nu există risc de acumulări de apă, poate fi selectat un sifon standard, care se conectează la o conductă de scrugere. La polul opus, pentru clienții care construiesc în locuri în care apa din pânza freatică are un nivel ridicat și se pot aștepta la refulare, ACO pune la dispoziție și un element de scurgere cu protecție la refulare. Dispozitivul funcționează cât se poate de simplu. Mai exact, în conductă există o bilă care se ridică mai sus ca urmare a creșterii nivelului de apă și a oricărei refulări, până când în cele din urmă se așează într-o loc prevăzut, blocând astfel calea de refulare a apei. Curțile de lumină sunt disponibile la adâncimi de 400 mm și 600 mm, aceste dimensiuni reprezintă distanța dintre sistem și perete.




Cum acopăr partea superioară a curții de lumină?

Aveți la dispoziție o varietate de grătare pentru partea superioară a curții de lumină. În plus față de grătarele standard, puteți opta pentru un capac de sticlă care pe lângă aspectul deosebit, oferă protecție împotriva insectelor.



Grătar cu protecție antiefracție

La fel ca în celelalte zone ale casei, încăperile de la subsol trebuie să beneficieze de o protecție la efracție. Pentru acest lucru, soluția este capacul cu sticlă securizată. Nu este necesar să găuriți grila metalică pentru punctele de fixare, deoarece acestea sunt deja formate în prealabil.


Dacă vă doriți o soluție specială, portofoliul de produse ACO pentru curți de lumină include capăce care se potrivesc pentru instalarea pe orice tip de terasă sau de pardoseală. Pentur mai multe detalii, contactați departamentul tehnic ACO.


La ce servește utilizarea unui element de înălțare?

Punctul de plecare pentru selectarea curții de lumină este fereastra din peretele subsolului. Lățimea și înălțimea curții de lumină trebuie selectate în raport cu dimensiunile ferestrei. Curtea de lumină trebuie ajustată la min. 15 cm sub partea inferioară a ferestrei pentru a forma o ‘boltă’. Dacă fereastra este instalată la o adâncime mai mare decât înălțimea curții de lumină, atunci va fi nevoie de elementul de înălțare. Acesta se fixează pe partea superioară a curții de lumină și este folosit pentru a ajunge la nivelul solului.

În concluzie, cel mai important lucru atunci când plănuiești să începi renovarea sau construcția casei este că te poți baza pe lumina naturală din subsol și nu doar pe o lampă.

Dacă aveți întrebări legate de acest subiect, colegii noștri sunt bucuroși să vă răspundă. Contactați-ne!