Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.

Cum putem aerisi subsolul iarna?

Iarna menținem ventilația pentru o perioadă scurtă de timp. Motivul este simplu, nu ne dorim să schimbăm căldura din interior cu aerul rece de afară.

Cu toate acestea, este necesară o ventilație regulată și adecvată, care printre altele, previne apariția mucegaiului. Subsolul, în special, este deosebit de sensibil la acest lucru. Acesta este cea mai răcoroasă încăpere a casei datorită poziției sale în pământ. Cu cât temperatura este mai scăzută, cu atât umiditatea este mai mare. Prin urmare, petele de mucegai se pot forma foarte repede în această zonă a casei. Din acest motiv, este importat să ventilați corect și regulat chiar și pe perioada iernii. În acest articol, am scris câteva sfaturi utile.

Puteți utiliza un aparat pentru măsurarea umidității. Este recomandat să ventilați dacă umiditatea exterioară este mai mică decât cea din interiorul încăperii.


Ca regulă generală, trebuie să țineți cont de faptul că iarna umiditatea aerului interior nu trebuie să depășească 50%. Astfel, formarea mucegaiului poate fi evitată. Totuși, trebuie luat în considerare și faptul că aerul prea uscat poate provoca fisuri în termoizolație și chiar poate afecta sănătatea persoanelor din casă.


Ventilația corectă înseamnă, de asemenea, încălzirea corespunzătoare. Conform recomandărilor generale, intervalul ideal pentru temperatura din camera de zi este cuprinsă între 18°​C și 22°​C. Temperatura camerei nu trebuie să scadă sub 16°​C, chiar și atunci când nu sunteți acasă.


Când deschideți fereastra pentru aerisire, opriți încălzirea. Chiar dacă ventilați doar pentru câteva minute, puteți economisi costuri cu enegia sau gazul.


Cu o ventilație rapidă timp de 5-10 minute, putem simți că aerul din cameră este schimbat, însă pereții au nevoie de un timp mai mare pentru a se răcori.


Dacă subsolul este folosit drept cameră de zi sau birou, este recomandat să aerisiți de trei ori pe zi. În acest fel, va fi întotdeauna aer proaspăt în cameră și putem menține nivelul optim al temperaturii.


De ce să ventilați?

Există multe particule de praf plutitoare în aer. Ceea ce percepem ca fiind praf este de fapt un mix din mai multe particule. Acestea includ celule epiteliale de la oameni și fibre din materiale textile, praf fin și bacterii. În același timp, există și elemente care aparțin casei, cum ar fi particule de materiale de construcție. Toate acestea nu sunt benefice pentru corpul uman. Umezeala, care nu este creată doar prin respirație, ci apare și la duș, la spalarea și uscarea hainelor sau în timpul gătitului, rămâne în aerul cald, provocând deterioarea aerului din cameră. Cu cât aerul din cameră este mai cald, cu atât poate păstra mai multă umiditate.

Așa cum am spus mai sus, temperatura ideală în camera de zi este cuprinsă în intervalul 18-22°C. Când nu sunteți acasă, nu este recomandat să răcoriți camera sub 16°​C. Ideal ar fi să puteți avea în fiecare cameră aproximativ aceeași temperatură. Dacă există o diferență de temperatură mai mare de 5°​C între camere, este indicat să păstrați ușile închise între ele. În timpul ventilației, concentrația ridicată de CO2 a aerului uzat care conține umezeală și murdările este înlocuită cu aer proaspăt. Lăsând aerul curat să circule în încăpere, veți preveni problemele legate de oboseală și concentrare. Problemele legate de mucegai și umezeală din spațiile de depozitare și subsol pot fi prevenite în acest fel.


Pentru curățarea ferestrelor ACO Therm folosiți numai detergenți cu pH neutru, sub formă diluată.

Nu folosiți niciodată obiecte ascuțite, substanțe abrazive sau agenți de curățare puternici, cum ar fi oțetul sau agenții de curățare cu acid, deoarece pot deteriora protecția împotriva coroziunii armăturilor. În timpul curățării, asigurați-vă că nu pătrunde apă în fitinguri. După curățare, uscați bine fitingurile cu ajutorul unei lavete îmbibat în ulei.

Ferestrele sunt echipate cu accesorii de înaltă calitate. Pentru ca fereastra să funcționeze perfect cât mai mult timp, vă recomandăm să fie întreținută și inspectată la intervale regulate, cel puțin o dată pe an în zonele puternic expuse murdăriei nisipoase.

Lubrifiați toate accesoriile mobile și toate punctele de fixare. Utilizați doar ulei sau grăsime fără acid sau rășină. Pentru părțile mobile ale ferestrei, este recomandat să utilizați un lubrifiant de tip spray, care poate fi pulverizat cu ușurință pe piesă și asigurați-vă că acesta se răspândește pe toate suprafața. Ștergeți excesul de ulei sau de grăsime din zona suprafeței vitrate.

Dacă aveți mai multe întrebări despre acest subiect, vă rugăm să ne contactați.