Cadă sau duș?
Care dintre acestea este o soluție mai practică? Dar care este mai sănătoasă? Un duș rapid sau o baie fierbinte este cu adevărat mai eficientă?
Înainte de a dezamăgi pe cineva, mărturisim că în articolul nostru, nu numai că răspundem la această întrebare, dar dezvăluim câteva concepții greșite despre baie.
Ar putea fi scrise pagini întregi despre istoria și cultura scăldatului. Probabil că toată lumea știe din povestirile istorice faptul că scăldatul nu era atât de apreciat și răspândit în acele timpuri. În acea perioadă, oamenii încercau să ascundă mirosurile neplăcute cu parfum. Sau ne putem gândi chiar la asocierea dintre scăldat și ritualuri, obiceiuri populare sau ceremonii religioase. Un lucru este sigur, strămoșii noștri acordau mai puțin timp igienei decât omul modern.
Îmbăiatul zilnic a fost adus în case și apartamente odată cu racordarea la sistemul de canalizare, apă de la robinet și nu în ultimul rând, prin construirea băilor moderne. În zilele de astăzi totul este foarte simplu, doar deschidem robientul și curge deja apă fierbinte. Acest concept de amenajare a locuinței a reformat mult și obiceiurile de spălat. Până la urmă, cât de confortabil este să faci baie în cadă după o zi obositoare și să te relaxezi în apa fierbinte, mai ales iarna când tentația este mare. La fel de plăcut poate fi un duș rapid dimineața, care se adaptează la ziua de lucru. Și aici ajungem la una dintre cele mai mari dileme: cadă sau duș?
Au fost efectuate numeroase cercetări și articole pe această temă, așa că am selectat cele mai importante informații despre îmbăiat, inclusiv întrebarea de mai sus.
Pielea noastră este sensibilă la apă fiebinte
După cum am scris mai sus, apa fierbinte este preferată, mai ales în anotimpurile reci. În acest caz, tânjim după o baie fierbinte după temperaturile de îngheț de afară. Cu toate acestea, cercetările arată că este mai bine să folosim apă călduță în loc de cea fierbinte.
Uneori mai puțin înseamnă mai mult
Cu toții ne dorim să stăm mai mult timp în duș… Dar, după cum s-a dovedit, nici acest lucru nu este recomandat. Recomandarea specialiștilor este să nu petrecem mai mult de 5-10 minute pe zi în apă, la duș, deoarece efectul de uscare al apei va deteriora stratul de sebum al pielii.
Cadă sau duș?
Pentru aceia cărora le place cada, nu avem vești bune: multe studii au arătat că un duș rapid de 5-10 minute este suficient pentru o baie zilnică. Mai mult, din moment ce acest process este suportat de pielea noastră, este important să menționăm că un duș rapid ne face pielea mai fericită decât o baie lungă în cadă. În plus, pentru un duș de 5-10 minute folosim mult mai puțină apă decât pentru o baie în cadă. Mai ales că în zilele noastre există capete de duș care economisesc apa în mod specific. Dacă este important pentru noi să reducem costurile consumului de apă și să protejăm mediul, atunci acordăm prioritate dușului.
Produse de igienă și îngrijire
De asemenea, pentru a păstra un PH optim al pielii, este recomandat să alegeți un produs de curățare care să nu usuce. În locul săpunurilor și gelurilor de duș tradiționale, merită să încercați și produse alternative eco-friendly.
Prosoape de baie
Un alt articol important este prosopul folosit după baie. Asigurați-vă că utilizați prosoape de bună calitate, moi și care absorb bine. Materialele textile de slabă calitate ne pot deteriora pielea, provocând microfisuri care pot deschide calea afecțiunilor dermatologice.
Și, în sfârșit, câteva reguli generale
- Dacă utilizați cada, faceți un duș înainte și după. Dușul înainte de îmbăiere ajută la îndepărtarea unei părți din murdăria de pe noi, care nu mai este inclusă în apa din cadă. Dușul de după baia în cadă, îndepărtează apa care conține spumă de la gelul de duș.
- Indiferent de alegerea făcută în cazul băii, asigurați-vă că ați clătit în prealabil cada sau cădița dușului. Astfel, murdăria invizibilă poate fi îndepărtată
- Este recomandat să curățați dușul și cada cu o soluție dezinfectantă cel puțin de două ori pe săptămână. Un mediu umed și cald este o sursă potrivită pentru dezvoltarea agenților patogeni. Dezinfectarea regulată poate reduce riscul înmulțirii și astfel, să provoace orice fel de complicații. Aici găsiți articolul despre curățarea rigolei de duș.
- Pielea noastră ocupă cea mai vastă suprafață a corpului, iar menținerea ei îngrijită are legătură directă cu starea noastră de spirit
Dacă aveți întrebări suplimentare despre amenajarea dușului, vă rugăm să contactați colegii noștri din departamentul tehnic sau să ne scrieți un e-mail la adresa: tehnic@aco.ro.